2010.06.20.
20:28

Írta: Ori Dzsi

Indonézia-tetralógia

 Első kötet: Amit érdemes tudni

Indonézia a 4. legnépesebb ország a világon, 1 éve 230 milliót számoltak össze a biztosok.

17500 szigetből áll, amik közel kétmillió négyzetkilométeren nyúlnak az ázsiai kontinens és Ausztrália között.

Fővárosa a világváros Jakarta, nagyobb/ismertebb szigetei pedig Jáva, Borneó, Szumátra, Pápua, Bali, Celebesz.

                                                                                   Hivatalos nyelv az indonéz.

Az ógörög szótárban Indonészosz (indiai szigetek) szócikknél található prezidenciális köztársaság (tudjátok, mint az Obama meg a Sarkozy) sorsát németalföldiek és angolok határozták meg. Ennek megfelelően képírás helyett latin betűket vetnek és rengeteg cégér valamint épület árulkodik Indonézia gyarmati múltjáról.

 86 százalékban muszlim ország, ahol mindössze a lakosság 9 százaléka hisz a húsvéti nyúlban (botrány!), illetve élnek még konfucinaisták, taoisták, buddhisták és még sokan mások. Az ország egyik jelmondata is vallási diverzitásukból fakad, miszerint "Egység a sokféleségben" (jójó, azért néha persze oda-oda pörkölnek egymásnak, de hát ezt már megszokhattuk). Érdekes volt számomra egy indonéz kisfilmet nézve, hogy nagyban forgatják a nyárson a malacot és a nők nagy része mellőzi a csadort, gondolom ez ilyen könnyített mohamedánság, legyen mondjuk trópusi muszlim.

Ha már trópusi, akkor bedobok egypár éghajlati dolgot: Mivel az egyenlítőt gyakorlatilag alulról súrolja, így két évszakkal találkozhatunk, az esőssel (december-április) és szárazzal (ezt már kitalálod, mikor van). Évi középhőmérséklet 18 fok, a hőingás nappal és éjszaka között alig pár fok, gyakran változatlan egész nap.

 

Az emberekről elmondható, hogy nagyon kedvesek, kamázzák a külföldieket (a dollár hatalma, ugye), mosolygósak és a jobb Nike cipőket is ők gyártják, respektálom őket ezért. A városiak már rengeteg szokást átvettek és nyugat-európai tendenciák is megfigyelhetőek rajtuk (pl. a régebben jellemző 5-7 gyerek helyett ma már a csak 2-3 jellemző az indonéz családokra). Jakartában mindent megtalálsz, amit szeretnél, nagyon fontos nemzetközi kikötő és világ-találkozóhely is egyben.

 

Miután kíműveltük magunkat indonéz alapismeretekből, íme néhány jó tanács, illetve tapasztalat, amit meg szeretnék osztani az előkészületekkel kapcsolatban:

 

Védőoltások:

Nincsen kötelező védőoltás, de amiket mindenképp ajánlanak:

- Kombinált Hepatitis A-B

- Diftéria (torokgyík) és tetanusz (merevgörcs) (az oltási könyvedben Di-Per-Te néven fogod megtalálni, mert egy oltás tartalmazza mindkettőt, kb. 10 évente kell megismételni)

- Hastífusz (hasi hagymáz, csak a poén kedvéért)

 

Ez a három oltás 25 ezer Forint körül alakul, ezt kalkuláljátok bele, hogy maradjon pénz az utazásra is.

 

Én a fantáziadús nevű oltokozpont.hu-n jelentkeztem be, másnapra már be is adták őket. nem kell aggódni, a regisztrációnál ha kiválasztod a célországot, akkor kiadja az ajánlott oltásokat, de az orvossal amúgy is egyeztetsz személyesen, amikor mész oltásra, én sem adattam be a veszettség ellenit, nem Racoon city-be megyek elvileg (kockák most előnyben az értelmezésnél).

 

Vízum:

A nagykövetség honlapjáról letöltött majd kinyomtatott vízumigénylő lap elég egyértelmű, de ha valamit nem értenél, akkor sincs gond, hiszen Dedy Raharjo (attasé a nagykövetségen) nagyon kedves fickó, segít kitölteni, miközben magad alá csinálsz az aranysastól, ami rád néz a vendégszobában.

Mielőtt elmennél vízumért, be kell térned az MKB szent istván téri fiókjába, ahol 45 dollárt kell befizetned a nagykövetség számlájára (a nagykövetség honlapján a "Payment of Visa" nevű doksit töltsd le, le van írva a számlaszám).

 

Amit vinned kell Dedy-hez:

- vízumigénylő lap

- repülőjegy, vagy annak elektronikus megfelelője (netes rendelés esetén)

- két igazolványkép

- útlevél

- vízum befizetését igazoló nyugta

- meghívólevél

- TN Acceptance Note (utóbbi kettő a szociokulturális vízumhoz kellenek, akkor amikor önkéntesnek mész AIESEC-kel)

 

Maximum 5 munkanap alatt megkapjuk a vízumot, én pénteken mentem és kedden fogom átvenni.

 

A mai naphoz és a brazil meccshez kulturáltan lehet mellet-feneket rázni erre a zenére:

 

 

Mivel ez egy tetralógia, még három, hasonlóan unalmas bejegyzésre számíthattok. Ha elolvassátok mindet, szeretlek titeket. (következő téma a történelem lesz, hoppáré!)

6 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://omlosz.blog.hu/api/trackback/id/tr602096373

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

PerverzBabi · http://perverzbabi.blog.hu/ 2010.06.21. 16:18:14

Trópusi muszlim :)
Malacot azért max a kínaiak és a hindu balinézek esznek, de azért Jáván is fogsz találni a nagyobb boltokban, ha már nem bírod nélküle.

SzabóGeri 2010.06.24. 12:51:29

Szarközy Franciaországa félprezidenciális rendszerű :D

VisMaiorTony 2010.06.24. 20:07:34

Jo lett, bar azt nem vagom, miert nem tudok ide magyarul irni, csak az angol billetzuzet szerint tudok ide irni...
Mindegy ez legyen a legkevesebb...
Amugy tetszik a blog, igayi omla'sz *nincs felkialto jelem se*

VisMaiorTony 2010.06.27. 13:28:07

Na hogy érzed magad ott künn?
Gondolom az időjárásban nincs változás ittenihez képest (itt is ott is minden nap esik eső), bár itt nincs most meleg, nálatok talán melegebb van.

Maryann 2010.07.03. 21:55:32

dzsííí!! neked milyen kinn???? írjálám vmit ide is XD
pusszancs a csehszlovák szocköztársaságból XD :P
süti beállítások módosítása